woensdag 31 oktober 2007
If i can't dance, i don't want to be part of your revolution
zondag 28 oktober 2007
Slagschaduw
"Nooit begrepen waarom men kinderen de toekomst noemt. Het moeten bejaarden zijn. Bejaarden zijn onze toekomst, zij zijn wat wij worden. Kinderen behoren tot het verre verleden, tot dat wat nooit terugkomt. Het is makkelijker zich in te leven in iemand van tachtig dan in iemand van acht. Het is ook nuttiger. Altijd gedacht dat ouderen met alles vertrouwd waren, met inbegrip van hun ouderdom. Maar sinds ik Miche ken, weet ik beter: elke volwassene is een kind wanneer hij de ouderdom betreedt. Dat lijf dat hapert, dat einde dat nadert, het is ook voor hen zo nieuw. Onwennig turen ze om zich heen in die nieuwe ruimte waarin ze werden gedwongen. Sommigen worden verlegen, anderen gaan harder praten. Slechts een enkeling bezit het talent om vertrouwensvol ouder te worden."
Slagschaduw is een roman over vergetelheid en vergeefsheid, over de zoektocht naar een naamloze vrouw, over een standbeeld van de verzetsheldin Gabriel Petit, over Brussel, over leven en de dood van een vriend, over vrijen.
vrijdag 26 oktober 2007
Manu Chao - La Radiolina
10 redenen waarom Manu Chao behoort tot 's werelds belangrijkste artiesten: Http://www.telegraph.co.uk/arts/main.jhtml?xml=/arts/2007/09/13/bmmanu113.xml
zondag 7 oktober 2007
Treinbewoners
vrijdag 5 oktober 2007
Donderdagnacht
maandag 1 oktober 2007
De reis van verlangen
Drieduizend kilometer in negen dagen. Maasmechelen – Firenze. Dat was de uitdaging waar twee kameraden voor stonden. Het idee om te gaan liften borrelde al twee jaar in mijn hoofd en dit jaar vond ik eindelijk een medereiziger die even gek was om de grote tocht aan te vatten. Om het op de tonen van The Doors te zeggen: “Break on through to the other side”. Terwijl mijn tas nog niet uitgepakt is, begint de schrijfmicrobe te kriebelen om verder uitgezaaid te worden. Onder een tas Italiaanse koffie breng ik jullie het verhaal van de reis van verlangen. Dit verhaal wil onze reis beschrijven, onze indrukken weergeven, onze ervaringen meedelen aan iedereen die het lezen wil. De reis van verlangen was de ultieme ontvluchting van de regelmaat. Sit back and enjoy the ride…
Om half 5 zijn we opgestaan om aan onze reis te beginnen. Met de korte nacht in mijn achterhoofd stap ik de donkere ochtend in. Het is vredig, stilte voor de storm? In mijn lichaam begint de adrenaline al lichtjes te gieren. Ongeruste sms- berichten wensen mij het allerbeste, dat ik voorzichtig moet zijn onderweg en dat ik heelhuids terug moet keren. Om iets na zes uur staan we klaar aan de oprit van de autosnelweg richting Maastricht. Zeven uur en exact zeven korte lifts later zitten we nog maar in het Waalse Sprimont, een goede
Op de tonen van The Rolling Stones, Britney Spears, The Doors, Mozart en vele andere rijden we verder met hem mee. Miguelle is niet de standaard-italiaan (mocht die al bestaan), maar zijn rijstijl is duidelijk Italiaans: hij had
Dag 2: Carpenedolo – Garda meer
Al vroeg worden we wakker van een aantal puppy’s die zich in onze voortent van hun beste kant laten horen. Onder het speelse gekef ontbijten we in de eerste Italiaanse ochtendzon. De eerste in ons leven, geen van ons twee is ooit eerder op Italiaanse bodem geweest. Na het ontbijt brengt Miguelle ons naar het bekende Gardameer. Nog maar net aangekomen op de camping Valentesi kruist de volgende Italiaan ons pad: een kleine man van middelbare leeftijd die ons twee van zijn tuinstoelen aanbood. In zijn beste Italiaans begint hij tegen ons uit te leggen dat we bij hem moeten langskomen, ene moeten gaan drinken samen met hem en dat hij Enzo heet.
De man blijft verbazend vaag over zijn werk maar later bleek dat hij een rijke Italiaanse directeur is van een theater in Rome. Naast een groot huis in Rome heeft hij nog een huis in Parijs en een boot aan het Gardameer. Op zijn site staat hij op de foto met tal van bekende Italianen. Het Gardameer op zich is indrukwekkend, maar buiten een groep oude Duitsers, rijke mensen en gezinnen met kinderen is er niet veel te beleven.
Dag 3: Gardameer – Bologna - Firenze
De reismicrobe is weer aan het kriebelen geslaan en rond 9 uur zetten we ons nomadisch bestaan verder. Een Albanese truckchauffeur brengt ons tot een grote parking in Bologna waar we een bus van de Heidebloem, een busbedrijf uit Lanaken, aantreffen. De chauffeur wil ons helaas niet meenemen want hij heeft een lading dikke Amerikaanse toeristen bij. Heel erg vonden we dit natuurlijk niet als we iets later meerijden in een Mercedes richting Firenze. Het grote contrast tussen onze werelden is duidelijk: wij zijn “arme studenten” die zonder al te veel geld Toscane, een van Italië’s duurste regio’s, proberen te doorkruisen. De man die ons meenam is een verkoper van dure bouwmaterialen die dagelijks Italië doorkruist om klanten te bezoeken. Toch hebben we iets met elkaar gemeen: we zijn allen onderweg en ergens schept dat een band.
Na een halve dag reizen komen we aan in Firenze. We zijn euforisch omdat we er al zo vroeg zijn. In onze planning hadden we 5 dagen uitgetrokken om tot hier te geraken, nu zijn we er al na anderhalve dag reizen (onze dag aan het Gardameer niet meegerekend). In een ontspannen stemming en onder begeleiding van een nieuwe Toscaanse wijn brengen we de avond door in en rond Villa Camerata, een jeugdherberg en camping aan de rand van Firenze met uitzicht op de Chianti heuvels.
Dag 4: Firenze
Na een bewogen namiddag rusten we wat uit op de Piazza Del Spirito, een plein vlak bij een van de vele musea die Firenze rijk is. We hebben vandaag geen musea gedaan: te druk en te toeristisch. Het leven van een lifter is niet weggelegd voor zulke menigtes, daarom zoeken we ons een rustig plekje met wat wijn en zon. Meer hebben we niet nodig. Kristiaan slaapt terwijl ik dit schrijf: hij is moe van de drukte denk ik. De reismicrobe kriebelt weer en we hebben besloten morgen verder te liften. Richting zee. Nog geen twee uur geleden hadden we nog overwogen om per vliegtuig terug te reizen naar Charleroi maar aangekomen op de vlieghaven van Firenze voelden we beiden dat liften toch meer ons ding is. Ons nomadisch bestaan doet ons verder reizen, we willen nieuwe dingen zien, ook al hebben we Firenze niet volledig doorkruist. Een aantal indrukken zijn genoeg, we genieten van de kleine dingen: de vreugde als we een lift hebben kunnen versieren, het Italiaanse eten en drinken, het ontmoeten van medereizigers, de geur en de kleur van de stad die we doorkuisen… Maar liften vergt ook veel energie: soms moesten we wachtend op een lift de tijd geduldig voorbij zien strijken. Bovendien zijn onze nachten op kapotte zelfopblaasbare matjes niet echt geweldig. Daarmee dat we ook kiezen voor minder intensieve dingen als liggen, naar zee gaan en wijn drinken.
De zon verdwijnt stilletjes aan achter de Firezische huizen en een lichte wind steekt op. Ik voel me geen toerist, ook Kristiaan niet. Noem ons liever hippies, rondtrekkende nomaden…
Dag 5: Firenze
Met de nacht nog vers in ons hoofd besluiten we een dagje rust te houden: slapen, in de zon liggen, radio luisteren, lezen en schrijven. De late namiddag brengen we door aan een belachelijk chique zwembad (we betalen 8 euro per persoon) omringd door armani-zwembroeken en dior-zonnebrillen. De batterij van onze camera ging plat de avond voordien dus kochten we twee wegwerpcamera’s die de rest van onze reis moesten vastleggen.
Dag 6: Firenze – Pisa – Viagerrio - Savona
Wakker geworden om half 6 en opgestaan. Kristiaan slaapt in een grappige pose. De wereld is stil. Zelfs de vogels moeten nog wakker worden. Ik zit in een stoel te wachten op een zonsopgang die niet wilt komen. Zelfs de zon is moe en laat zich pas zien als we op de trein zitten richting Pisa. Het is een stad waarvan we op voorhand wisten dat ze niet de moeite was om er lang te blijven. Na een half uur te hebben gewandeld komen we aan bij de fameuze scheve toren, trekken we er een foto en keren we terug om onze reis verder te zetten. Ons eindbestemming vandaag: Cinque terra, een streek, zo’n
Na uren tevergeefs te wachten, wandelen we verder naar het eerste beste tankstation. Een aantal gastvrije Filippijnse toeristen vragen ons om er mee te schuiven aan tafel en met hun te eten. Na het eten krijgen we van hen nog een paar flessen water, een fles cola en Filippijns dessertje mee. We bedanken hen en zetten onze reis verder. Een Italiaan neemt ons mee maar zet ons midden op een klaverblad ter hoogte van Viareggio af. Na een lange wandeling naar het station van Viareggio horen we dat autostop zo goed als onbestaande is in dit deel van Italië. Blijkbaar heeft men in de jaren 70 redelijke problemen gehad met criminelen die zich voordeden als lifters en chauffeurs beroofden. Om half 6 ’s avonds nemen we de trein en passeren we cinque terra: kleine baaitjes, haventjes, kleine stranden en hoge rotsen. Om 11 uur s’avonds komen we aan op Camping Charly in Savona.
Dag 7: Savona beach

Camping Charly is een tweesterren camping vlak aan zee, maar gelegen tussen een autoweg en een spoorlijn. Onze vermoeidheid heeft ons door het geluid doen slapen. De bewoners zijn hoofdzakelijk oude mensen die in Italië met hun mager pensioen geen flat of woning kunnen permitteren of gewoon een leven aan het strand prefereren. Die dag hebben we dan ook gewoon op het strand gelegen, gezwommen, gegeten, gedronken, geslapen en geluisterd naar Virgin Rock Radio Italia.
Dag 8: Savona – Nice - Marseille – Montémilar
Opgestaan om half 6 en nog altijd 21 graden. De nachttrein om 7 uur ’s morgens genomen richting Nice. We zijn nog maar net op de trein en horen een vrijend koppel in een coupé stevig te keer gaan. Aangekomen in onze coupé delen we de rit met twee Indische jongens en een Italiaan die op weg is naar Afrika. We passeren Monaco. In Nice missen we onze trein richting Marseille, onze tickets waren gereserveerd en enkel geldig op onze gemiste trein. Maar in het station krijgen we prompt twee tickets in onze handen gestopt van een treinbegeleider: TGV richting Marseille, eerste klas, gratis. Als twee schooiers in vergelijking met de gemiddelde 1ste klas-TGV-reiziger ploffen we ons neer op elektronisch verstelbare zetels en glimlachen we vriendelijk naar onze medereizigers. Zelfs de conducteur fronst even zijn wenkbrauwen toen hij onze kaartjes kwam knippen.
Marseille, een grote havenstad in het Zuiden van Frankrijk, veel migranten en zwervers. Toch ontmoeten we hier de vriendelijkste mensen van heel onze reis: de mensen behandelden ons als medemensen, als reizigers. Net als hen hadden wij ook niet veel geld. Een Marokkaanse man toont ons de plek waar we het beste aan autostop kunnen doen. In 8 dagen zijn we nooit mede-lifters tegengekomen en dit maal zien we op dezelfde plek 2 koppels, allebei met België als eindbestemming. We weten een rit te versieren bij een Turks koppel dat ons naar Avignon brengt. In Avignon aangekomen reizen we verder tot Orange met een Marokkaanse arbeider. Vanuit Orange krijgen we een lift tot in Montémilar in een dikke range rover met aan het stuur de directeur van lokale chocoladefabriek. Ze zetten ons af op een grote autoparking met tankstation en we zetten er onze tent op om er de nacht door te brengen.
Dag 9: Montémilar – Luxemburg – Maastricht – Maasmechelen
Half 9 en we hebben weer geluk: we worden meegenomen door Iban, een Hongaarse truckchauffeur die ons
Zijn truck heeft zoals de meeste trucks slechts 1 zitplaats dus afwisselend liggen we op zijn bed achter de zetels. Bij iedere peage of politiecontrole duikt een van ons onder het dashboard want er staan zware boetes op het meenemen van extra passagiers. Net als Iban hebben ook wij niet het geld om deze te betalen. In Luxemburg aangekomen nemen we afscheid van Iban en kunnen we meereizen met een Pools-Turks koppel tot in Maastricht waar Brecht en Björn ons op komen halen. Moe, stinkend en tevreden stappen we in. In de auto komen we erachter dat we twee dagen te vroeg thuis zijn, terwijl we er van overtuigd zijn dat we maar een dag te vroeg waren. De terugreis heeft ons even heerlijk tijdloos gemaakt. We vertrekken de nacht in richting Maasmechelen waar de Belgische friet en bier op ons staat te wachten…
Met dank aan: Miguelle, Enzo, Iban, mijn muze, Brecht, Björn, en alle andere mensen die ons hielpen of meenamen maar wiens naam we niet meer weten…
Alle foto's van de reis zijn te vinden op volgende link.